Hoppa till innehåll

Spela charader

Förgyll festen eller kalaset och gör allt lite roligare med charader frågor. Självklart kan du spela charader även en vanlig grå måndagskväll. Det är få saker som slår idén med att illustrera ett ord med gester och försöka få övriga att gissa rätt! Charader är det perfekta partyspelet och det är även utmärkt för en spelkväll hemma!

Charader på 30 sekunder

Vad är charader med ord? Charader är ett spel, eller en lek om du så vill, som bygger på tre enkla regler, nämligen:

  1. En av deltagarna får dra ett kort eller på annat sätt få en uppgift (ett ord, ett yrke, en känd person, en mening, och så vidare…).
  2. Deltagaren ska med gester (inte med ord!) försöka förklara uppgiften för de andra deltagarna. 
  3. De andra deltagarna ska gissa ordet, meningen, yrket och så vidare (självklart kan man dela upp festdeltagarna i olika lag för att göra en tävling av det hela!).

Roliga charader spel för festen och kalaset

Det är verkligen roligt att ”spela charader”. När det är ens egen tur får man verkligen vara skärpt för att försöka förmedla ordet, meningen eller frasen på bästa möjliga sätt. Det är också riktigt roligt att försöka gissa rätt och ofta kan det vara riktigt svårt.

Som du kan tänka dig är den här sortens tävling helt fantastisk på kalas och fester. Det spelar ingen roll om man är vuxen eller barn – alla har roligt. Dock är det naturligtvis klokt att ha lite enklare uppgifter för de mindre.

Ett annat tips på partyspel och lekar för fester är jag har aldrig – klicka här!

Så här spelar man charader – ett exempel

Det första man ska göra är att ta fram frågor och eventuellt bestämma ett tema. Till exempel: om det är jultider kanske det är läge med charader som har med julen att göra. 

Ta fram frågor är något som kan ligga på en person, som då också kan fungera som domare och spelmästare. Man kan också hjälpas åt att komma på frågor. Det kan vara så simpelt som att varje spelare skriver ett ord på en lapp och lägger den i en hatt eller liknande.

När spelet sedan startar ska en deltagare ta en lapp och med gester gestalta ordet så bra som möjligt och så snabbt som möjligt så att de övriga deltagarna kan gissa rätt så snabbt som möjligt. 

Det är en god idé att sätta en timer – till exempel i en app i mobilen – för hur lång tid varje charad får ta. För lite lättare frågor kanske en 30 sekunder räcker medan det kan vara klokt med en tidsgräns på 60 sekunder för lite knepigare frågor.

När ska man avsluta spelet? Ett förslag är att man avslutar när alla som är med i leken har gjort två ”uppträdanden” var.

Räkna poäng?

Om man ska räkna poäng eller inte är upp till de som spelar och om man spelar i lag eller inte. Det kan ge en extra krydda till tävlingen om man räknar poäng.

Man kan räkna individuellt – det vill säga att den som svarar rätt först får 1 poäng samtidigt som den som utförde charaden också får 1 poäng.

Om man spelar i lag kan man ge 1 poäng till det vinnande laget i varje omgång.

charader för barn och vuxna

Färdiga charader frågor

Med lite fantasi kan man ganska enkelt komma på en mängd ord och meningar att använda i detta spel. 

För charader frågor finns inga som helst begränsningar. Om ett ord eller en mening kan gestaltas med kroppen (utan ljud!) kan det vara med i en omgång med charader!

Alla ord är dock inte lika enkla. Det är svårare att gissa på yrket än vad det är att gissa på yrket fotbollsspelare. Det gäller alltså att lägga nivån så att det blir roligt att spela! Charader med meningar är också ”överkurs” i jämförelse med spel med enstaka ord. Det är ju både svårare att gestalta och svårare att gissa en mening som ”Nils älskar att spela charader spel” än att gissa endast ordet ”spela”.

Nedan får du mängder av förslag på charader i olika teman och med olika svårighetsgrad.

Enkla charader barn

De flesta barn älskar att spela den här typen av spel. Det är roligt att använda fantasin och kroppen för att försöka få de andra deltagarna att gissa rätt. Det här spelet är också automatiskt mycket lärorikt. Barnen får lära sig att tänka utanför boxen, att stå i centrum och att hitta olika lösningar. 

Charader kan användas på förskola och i skolan för att aktivera barnen och uppmuntra till lärande. Till exempel kan man spela charader på engelska på engelskalektionen. Exemplen är otaliga.

Det går att ta fram hundratals exempel på enkla ord och enkla meningar till charader att gestalta. Här är 50 förslag på ord och meningar som förmodligen är enkla att gissa oavsett ålder. 

Det är helt ok att skriva ut dessa charader. I gengäld får du gärna, om du vill, tipsa en vän om att spela frågesport på Quiz24 🙂

OBS! Om deltagarna är mycket små, till exempel i förskoleåldern, kan man förenkla ytterligare och dessutom behöver man inte vara så noga med hela meningen. ”Skutta som en kanin” kan göras om till ”kanin”, för att ta ett exempel.

Klippa håret
Dansa balett
Spela tennis
Halka på ett bananskal
Cykla
Springa
Steka pannkakor
Skriva brev
Vara törstig
Snöbollskrig
Spela golf
Åka skidor
Duscha
Gå ut med hunden
Prata i telefon
Klippa gräset
Skutta som en kanin
Spela brännboll
Kasta frisbee
Åka skateboard
Åka sparkcykel
Hoppa hopprep
Tugga tuggummi
Spela piano
Dammsuga
Yla mot månen
Blåsa ut ljus
Öppna en present
Fiska
Kyckling
Elefant
Orm
Ko
Groda
Skratta
Borsta tänderna
Borsta håret
Äta pizza
Hammare
Nysa
Knyta skosnören
Leka med docka
Fisa
Slåss med svärd
Vara hungrig
Klättra upp för stege
Gunga
Läsa en tidning
Äta banan
Ha ont i huvudet

Håll ögonen öppna – inom kort lägger vi till charader för barn att skriva ut!

Charader för vuxna

För charader för vuxna kan man både öka svårighetsgraden rent allmänt och även använda frågor och meningar som är lite mer ”vuxenbetonade” överlag. För dessa exempel kan det vara en idé att berätta för deltagarna lite om vilket ämne/vilken kategori det handlar om.

Här är 50 förslag på ord och meningar för charader för vuxna.

Flörta 
Springa på löpband
Lärande
Titta på Youtube
Ryta som ett lejon
Pingvin/gå som en pingvin
Beställa i baren
Äta spaghetti
Spela saxofon
Sminka sig
Knyta en slips
Rapa ett barn
Byta blöja
Bädda sängen
Kolla posten
Flyga drönare
Skyffla snö
Surfa
Spela biljard
Yrke: bartender
Yrke: tomtefar
Spiderman
Rosta bröd
Spela fiol
Yrke: doktor
Åka berg-och-dal-bana
Gå på bio
Karate
Dricka kaffe
Kasta pil (dart)
Pyramiderna
Bröllop
Meditera
Gå på plankan
Sätta på sig bikini
Vara bakfull
Åka med rymdraket
Baka tårta
Skriva ett argt sms
Yrke: brandman
Yrke: politiker
Tyrannosaurus Rex
Musse Pigg
Jonglera med käglor
Bära matkassar
Yrke: brevbärare
Skala en apelsin
Åka i helikopter
Kuddkrig
Spela schack

Charader online

Du kan spela charader online med våra frågor som du hittar ovan. Det är bara att du knappar fram den här sidan och använder den för att notera de utmaningar du och ditt sällskap ska använda. Det finns också appar för att spela charader online och du kan hitta sådana på App Store och Google Play beroende på vad du har för mobiltelefon.

Levande charader?

Det är en textrad i en otroligt populär och välkänd låt från artisten Arja Saijonmaa. Själva låten heter dock, tvärtom vad många kanske tror, Högt över havet.

Numera finns också ett sällskapsspel som heter Levande charader svenska. Det är avsett för barn och det bygger i princip på de klassiska reglerna (se ovan).

Fotokredd: Office party photo av DCStudio – www.freepik.com