Hoppa till innehåll

Spela frågesport & quiz på nätet – 2000+ Frågor och svar

Vad är frågesport? Frågesport kan handla om allmänbildning. Det kan också handla om kluriga gåtor eller roliga frågor med ologiska svar. Det är faktiskt bara fantasin som sätter gränserna.

Hur funkar frågesport? Hur spelar man frågesport? Svaret på den frågan är att det beror på. Allt beror på vad den som arrangerar utmaningarna har tänkt. Kanske handlar det om en tipspromenad, kanske är det fråga om ett quiz på nätet som på den här webbplatsen.

bild till texten om frågesport

Grundidén är att det finns ett rätt svar på en given fråga eller ett givet påstående. Svaret kan vara i form av ett tecken, ett ord, en siffra, en mening eller kanske en symbol av något slag. Knepigare än så är det inte!

Det är aldrig fel med ett bra quiz! Det är roligt med frågesport och man lär sig alltid nya saker (samtidigt som man har kul!). Här på nätet, till exempel på Quiz24.se, kan du göra quiz och frågesporter precis när du vill och du kan också tävla mot familj och vänner. Vem får det bästa resultatet?

På den här sidan kan du läsa mer om de olika typer av frågesporter som du kan hitta här på sidan. Det handlar om:

 • ”Vanliga” frågesporter
 • Sant eller falskt
 • Personlighetstest
 • Flashcards
 • Ja eller nej
 • Hiss eller diss
 • Omröstningar
 • Musikquiz

Vanliga frågor för frågesport

Varje fråga i ett quiz är naturligtvis just en fråga. Vad brukar det då handla om? Du har säkert deltagit i en och annan utmaning med frågor genom åren men har du sett alla dessa exempel?

 • Vart är vi på väg?
 • Vem är?
 • Vem är jag?
 • Vem där?
 • Vad hände (årtal)?
 • Vad vet du om mig (vanligt vid tipspromenader till exempel när någon fyller år)?
 • Hur många?
 • Vem har störst?
 • Vem är äldst?
 • Vilket är djuret?
 • Vilket år?
 • Vilken stad/vilket land?
 • Vilken fågel?
 • Vem är det här?
 • ”Året som gått?”
 • Vilken kändis…?

Frågor med ”varför” som inledning är betydligt mer ovanliga, men de kan vara riktigt roliga, särskilt om svarsalternativen är en blandning av logiska och ologiska alternativ. 

Ämnen för frågesporter

Det går definitivt att göra quiz för precis allting. Om det går att ställa en fråga kring ett ämne, kan detta ämne också figurera i ett quiz eller någon annan utmaning. Här på sajten finns frågesporter och quiz om alla tänkbara ämnen och i alla tänkbara format.

Här är en lista på ämnen och kategorier för quiz som du hittar här på webbplatsen och som du kan använda för att hitta på egna quiz och utmaningar.

KonstVinVärlden
Astrid LindgrenAlla hjärtans dagAndra världskriget
DjurGeografiCorona/Covid
ChampagneChokladCitat
CykelDjurEngelska
DisneyEuropas länderEuropa
EkonomiFamiljFotboll
GeografiGöteborgStockholm
SverigeGeografi i världenGotland
Gissa fåglarHistoriaHarry Potter
HuvudstäderHästarHundar
Nätet(Is)hockeyFrågesport med siffror
Frågesport med bilderNamnNatur
KlurigheterGåtorMusik
MusikquizIdrottInstagram
BilarItalienIslam
JulJaktJesus
James BondKulturKärlek
KroppenKlassisk musikKort
LitteraturLängdskidorLoggor
MelodifestivalenEurovisionMat
NintendoNutidshändelser/orienteringNyheter
NordenNamnPåsk
OSsTVDrycker
Svenska språketRoliga frågorReligion
RymdenResorSpel
SällskapsspelTV-serier80-talet
90-taletUSAUnderhållning
UppfinningarMidsommarVinter
WhiskyYoutubeNew York
YrkenZlatanTennis
Bild för artikel om frågesport

Färdiga frågesporter

Det är lite av en utmaning att komma på frågor till en frågesport. Det är nämligen ett antal olika steg som krävs innan man kan bjuda in vännerna till en allmänbildande och rolig runda! Här är stegen:

 • Val av ämne
 • Välja omfattning och svårighetsgrad
 • Val av frågor
 • Välja lämpliga svarsalternativ

Exempel: 

Vi säger att du vill göra en frågesport om fotboll. Det gäller sedan att du tänker ut hur många frågor det ska handla om. Om det är en tipspromenad kanske 10 frågor är lämplig. Om du ska göra ett quiz online är kanske 15 frågor optimalt.

I nästa steg är uppgiften att välja svårighetsgrad. Hur mycket kan deltagarna egentligen om fotboll? Ska du välja mycket generella frågor (hur många minuter pågår en fotbollsmatch?) eller ska frågorna gå mer på djupet (vilket land vann VM 1974?). 

Det sista steget är kanske det knepigaste. Om svaret inte ska vara exempelvis ett exakt årtal gäller det nämligen att ta fram 3-4 alternativ. För exemplet om VM ovan kan det kanske vara Brasilien, Tyskland, Nederländerna, Sverige. Vad som är rätt svar får du googla fram själv!

Enligt ”frågesportteori” gäller det att välja alternativ som ligger hyfsat nära varandra tankemässigt, så att den deltagare som inte direkt spikar svaret får fundera och försöka använda sin slutledningsförmåga.

Om du vill ta den enkla vägen kan du använda dig av våra färdiga frågesporter här på Quiz24.se. Det är fritt fram att använda frågor och svar men du får gärna uppmärksamma sajten på något sätt, till exempel genom att dela i sociala medier eller länka från en blogg. 

Så här laddar du ner färdiga frågesporter

I varje quiz här på sajten ingår ett antal frågor. För att se alla får du lov att göra frågesporten. När du är klar hittar hittar du alla frågesport frågor på en enda lång sida. Skriv ner dem eller kopiera för att få en komplett uppsättning frågor. Givetvis kan du ta frågor från olika quiz och blanda som du vill när du laddar ner frågor med svar här på sajten.

frågesport frågor

Frågesport för olika åldrar 

Det finns nog inte någon som inte uppskattar ett roligt quiz som utmanar och ger nya kunskaper. Samtidigt är det såklart klokt att anpassa frågor efter olika åldrar och kunskapsnivåer. Ett barn på 8 år bör kanske inte möta samma frågor som någon i 40-årsåldern.

Här på Quiz24.se är fokus till 99% på frågesport för vuxna men även ungdomar och äldre kan ta del av frågorna och få utbyte av dem. Om man gör egna utmaningar kan man fundera på målgruppen och detta utifrån nyckelord som äldre, barn, vuxna, familjen, ungdom, par och vänner.

Frågesport för barn

De flesta barn älskar en rolig frågesport med ämnen som de känner till och uppskattar. Ett quiz på ett barnkalas går alltid hem, likaså en frågesport för barnen som man kan göra tillsammans med föräldrarna. 

Vanliga frågesportsfrågor för barn är djur, geografi, barnfilmer, aktuell musik och frågor kring högtider. Det gäller att frågorna är enkla att förstå (och läsa!) och att instruktionerna är tydliga.

Exempel:
Du ska göra en frågesport för barn på lågstadiet. En majoritet av barnen (åtminstone minst en i varje grupp) kan läsa åtminstone hyggligt. Du tänker dig att frågesporten ska handla om naturen och att den ska bestå av åtta frågor.

Det första du gör är att välja ut dina åtta frågor. Du tar sedan fram tre svarsalternativ för varje fråga och formulerar alltsammans på ett för barnen tydligt sätt.

En fråga kan vara: Vilket av dessa djur går INTE i ide? Alternativ: Björn, igelkott, kanin.

Frågesport för vuxna

Ett quiz för barn måste vara enkelt utformat både till form och innehåll. För frågesport för vuxna har man självklart större manövreringsutrymme. Man kan göra frågorna rejält knixiga och man kan använda ämnen som definitivt inte är för barn varken till ämne eller svårighetsgrad.

Frågesporter för vuxna kan handla om så vitt skilda ämnen som musik (musikquiz!), kändisar, personliga frågor (till exempel på 30-, 40-, 50-, 60- årsfiranden, film, historia, roligt och klurigt, allmänbildning, geografi, språk, sport samt mat och dryck.

Frågesport frågor

Det är kanske inte det lättaste att komma på frågor och utmaningar till quiz. Först ska man komma på själva frågan och sedan gäller det att komma upp med ett antal alternativ, varav ett är rätt. De andra alternativen ska dessutom inte vara så otänkbara, detta för att göra det hela lite knepigare.

Här på Quiz24.se finns en snudd på oändlig mängd frågor och du är välkommen att ”låna” dem precis hur du vill. Förhoppningsvis kan du få lite hjälp när du sätter ihop en egen frågesport.

Frågor med eller utan alternativ

Det klassiska, till exempel på tipspromenader, är att en fråga har ett antal svarsalternativ. Idén är att man ska välja exempelvis 1, X eller 2 och plita ned det på sin lapp.

På nätet finns så många fler möjligheter. Här på Quiz24.se finns till exempel Sant eller Falskt-frågor, Ja/Nej-frågor, frågor med allt från 2 till 5-6 alternativ och exempel där man ska skriva in svar med bokstäver eller siffror. Frågesport med svarsalternativ är vanligast men det finns alltså andra möjligheter.

Enkla frågor för quiz

Vad som är enkla och lätta frågor för ett quiz är givetvis lite knepigt att belysa så här med några ord, men man kan säga att frågor som är aktuella (musik, kändisar, nyheter, högtider med mera) kan placeras i kategorin frågesport med enkla frågor. Det förutsätter dock att man formulerar frågorna enkelt och har tydliga svarsalternativ.

frågesport teman

Frågor för olika platser och tillfällen

Här på Quiz24.se kan du göra ett roligt quiz precis när du vill. Du kan göra frågesport via mobilen och på datorn och det var du vill. Väljer du att prova på kluriga frågor när du sitter i soffan? Provar du på ett quiz i bilen? Gör du kanske ett personlighetstest innan du går och lägger dig?

Frågesporter är perfekta för:

 • Barnkalas
 • Möhippa
 • Bröllop
 • Födelsedagsfirande
 • Babyshower
 • Kräftskivor
 • Gårdsfester
 • Familjefester

Frågesport i bilen

En bilresa kan kännas oändligt lång! Även om det bara handlar om ett par mil! En trevlig frågesport kan dock muntra upp även den suraste bilresenär. Det är ingen skillnad på frågesport i bilen och quiz på annat sätt. Faktum är att det kan vara busenkelt att spela. Använd Quiz.se som ”app” i mobilen under bilresan och testa vad ni kan om olika ämnen.

Frågesport online

Med frågesport online kan du testa vad du kan och lära dig nya saker var du än befinner dig och oavsett tidpunkt på dygnet. Du kan till exempel testa ett quiz medan du äter frukost och ett annat när du sitter på bussen till jobbet. Frågor online och quiz på nätet är den perfekta underhållningen!

Nedan hittar du beskrivningar av de typer av frågesporter som du hittar här på sajten. Klicka på länken under respektive kategori för att komma till frågorna direkt!

Sant eller falskt

Idén med sant eller falskt-frågor är att det finns ett påstående som man ska fundera på om det är korrekt eller inte. En fråga kan vara så enkel som ”himlen är blå” men det går självklart att komplicera saken rejält. 

Det går att sätta ihop sant eller falskt-frågor med svar inom alla områden. Från hälsa till matematik, från mat till Sverige och från allmänbildning till TV-program. Ett sant eller falskt-spel får gärna ha påståenden som är lite kluriga och lite utmanande så att man får tänka till ordentligt.

Om du letar efter sant eller falskt-quiz så finner du många kluriga utmaningar här på sajten. Lycka till och mycket nöje!

-> Sant eller falskt

Personlighetstest

Ett personlighetstest går ut på att en deltagare (du!) svarar på ett antal påhittade/teoretiska frågor och sedan presenteras med ett resultat som bygger på dina svar. Frågorna har ofta ett antal olika alternativ och dina val används för att placera dig i olika fack. 

Personlighetstest har använts sedan hedenhös i många olika sammanhang. Idag är det vanligt med personlighetsquiz och liknande vid rekrytering när man söker jobb. Likaså är sådana test vanliga i försvarsmakten. Det ligger lite vetenskap bakom sådana test och ett mycket känt koncept är Myers Briggs.

Självklart går det också att använda personlighetstest för underhållning! Här på sajten hittar du många roliga personlighetstest och roliga personlighetsquiz som du kan göra för skojs skull. Relationer, pengar, psykologi, ”vilket djur är du?”, ”vilken färg är du?” med flera exempel kan du hitta på vår sajt. Naturligtvis är alla våra quiz gratis personlighetstest!

-> Personlighetstest

Flashcards

Flashcards (eller indexkort eller lärande kort eller revisionskort) är kort med en fråga eller ett påstående på den ena sidan och ett svar på den andra. Idén är att man på ett enkelt och kanske också lite roligt sätt ska kunna plugga in fakta. Det kan handla om ord på andra språk, huvudstäder, hundraser – ja vad som helst!

Här på sajten hittar du flashcards på svenska inom många olika ämnen. Du kan använda våra flashcards online för att träna in ny fakta, förhöra dig själv på vad du kan och även spela quiz. Du behöver inte köpa flashcards online eller på stan – du hittar allt du behöver här!

-> Flashcards

Hiss eller diss

Begreppet ”hiss eller diss” är en rolig kombination av ett svenskt ord och ett engelskt ord (som rimmar med varandra!). ”Hiss” kommer av ”hissa”, det vill säga att höja upp någonting, medan ”diss” kommer från engelskans ”disrespect”, som är raka motsatsen.

Hiss eller diss betyder alltså att ”lyfta upp” respektive att ”trycka ner” och i hiss eller diss-frågor ska man göra det valet. Det handlar helt enkelt om vad man tycker om olika saker. Tycker du om vintern? Hiss eller diss? Tycker du om ananas på pizza? Hiss eller diss?

Ja eller nej

Tänk om allt i livet var så enkelt som ”ja eller nej”-frågor. Tänk om det alltid bara fanns svart eller vitt? Ja eller nej-frågor är mycket populära som frågesporter, quiz och omröstningar. Det är ju inte många som kan motstå att säga vad man tycker och känner.

Ja eller nej-quiz är enkla till sin konstruktion. Det handlar alltid om en fråga och det finns bara två svarsalternativ. Att svara på ja eller nej-frågor är därför både enkelt och roligt. Till exempel: ”Har du ätit ostron någon gång?” Ja eller nej. ”Har du hoppat fallskärm någon gång?” Ja eller nej.

-> Ja eller nej-frågor

Omröstning

Omröstningar kan vara otroligt tråkiga (tänk: en omröstning om något riktigt tråkigt i riksdagen). De kan också vara riktigt roliga. Det är roligt att göra sin röst hörd om ämnet är mer intressant. 

Vad tycker du? Vad tycker du om x? Vad tycker svenska folket? Säg vad du tycker! Att sätta ihop en omröstning är inte så knepigt men man kan få ut mycket underhållning med enkla medel! 

Hur gör man en omröstning? Jo, man börjar med en fråga eller ett påstående och sedan tar man fram ett antal alternativ. Ett exempel på en fråga kan vara: ”Vilken bil skulle du köpa idag om du hade en miljon kronor över?” De möjliga svarsalternativen kan då vara Volvo, BMW, Tesla, Audi, Lexus och Mercedes. När man har lämnat sitt svar kan man se vad övriga deltagare har röstat på.

Att skapa en omröstning som underhållning på nätet är inte svårt i sig, men det är lite utmanande att hitta på ett antal lämpliga svarsalternativ. Förhoppningsvis tycker du att omröstningarna här på sajten är riktigt bra!

-> Omröstningar

Musikquiz

Musikquiz är kanske den mest populära formen av frågesport. Alla (?) älskar musik och alla älskar att testa sina kunskaper om olika låtar, artister, genrer och så vidare. Musikquiz är populära både på puben, på festen och på en mysig hemmakväll med familj och/eller goda vänner. 

Vill du sätta ihop ett musikquiz? Eller vill du kanske hitta färdiga frågor för ett quiz med musik i fokus? Oavsett vilket hittar du allt du behöver på vår sida på temat!

div